Alles is waardevol......

Advaita..... noch het een, noch het ander

Vanmorgen vroeg zat ik te ontwaken op mijn schommelbank in mijn achtertuin.In de ochtend gaan altijd veel dingen door mij heen. Vanmorgen was een ochtend van verbanden zien.....daar waar zoveel pijn heeft gezeten door een dramatische scheiding van mijn gezin kwamen nu inzichten, eigenlijk inzichten over mijn hele leven. Ook door mijn jeugd van vroeger.

Vanmorgen vroeg zat ik te ontwaken op mijn schommelbank in mijn achtertuin.In de ochtend gaan altijd veel dingen door mij heen. Vanmorgen was een ochtend van verbanden zien.....daar waar zoveel pijn heeft gezeten door een dramatische scheiding van mijn gezin kwamen nu inzichten, eigenlijk inzichten over mijn hele leven. Ook door mijn jeugd van vroeger. Het leek wel alsof alles ineens op zijn plaats viel. Ik zag mijn ouders in hun rol en hoedanigheid zoals zij geleefd hebben. Wat zij mij getoond hebben. Goed en kwaad. Maar wat mij vooral duidelijk werd, is hoe ik tegen de dingen, mensen, ouders aankijk NU. Er werd mij getoond dat ik door anders naar mijn handelen in het verleden aan te kijken, dat het niet is zoals ik dacht me bewust was van hoe de dingen zijn gegaan.


Ik voelde me een slecht mens. een slechte moeder, een zweefteef, een egotripper, de dominante enz.........al dat wat mij ooit is toegekend door andere mensen om mij heen. En ik ben gaan geloven over mezelf.en opeens bekeek ik een film. Een sluier werd opgetild. Al dat hoe ik het heb gezien is niet..........er werd mij gezegd niet te oordelen over mezelf of wie dan ook...............daardoor zag ik dat ik de toeschouwer werd en ben van mijn leven dat eigenlijk niet mijn leven is........ het leven gaat door mij heen!


En ik word geleid........ door niet meer te oordelen over goed en slecht. door niet meer te oordelen over mijn ex man, mijn ouders, mijn vijanden en mijn vrienden kwam ik in een film terecht die mij vertelde dat alles nodig was. dat niets mooi of fantastisch is maar gewoon IS. Dat hele oprechte waardevolle lessen ook in het negatieve liggen. Dat een hoer gelijk is aan een boer. en het niet aan mij is om te oordelen. Het is de flow, de stroom waar een mens mee doorgenomen word in zijn leven. En dat alleen wij, de kleine ikken, hierover oordelen. en daarmee gescheidenheid creëren.

 

Sterker nog, er werd mij getoond dat mijn leven precies zo is gegaan als dat het had moeten gaan. De pijn over mijn echtscheiding met mijn geliefde man Hans en mijn kinderen, die waarvan ik het heel negatief en slecht beoordeelde had een parel onder al het zwarte. De ervaringen waren ergens goed voor geweest. Namelijk het onderscheidingsvermogen. Als je niet in de duisternis bent geweest hoe kun je dan onderscheid maken tussen licht en duisternis. Sterker nog er is geen licht noch duisternis. Advaita. Er is alleen maar ZIJN......

 

Op de grote stroom van het leven door alle ervaringen heen de inzichten als toeschouwer mogen verwerken en begrijpen. En dát heeft mij tot een bewustzijn gebracht dat ik niet mag oordelen. dat ik alles moet laten gebeuren. Want er is een stroom van een groter leven dat door mij heen trekt. ik mag/moet het alleen maar aanschouwen.............. zonder zelfveroordeling. pas dan alleen dan krijg ik het vermogen om groter te zien. te ZIJN........that is my arrival. Zo is het ook dat toeval niet bestaat. dat de juiste personen altijd op het juiste moment aanwezig zijn. Mijn zoon dion is weer bij me komen wonen. Hij heeft gisterenavond zijn pijn en bezorgdheid zijn liefde geuit over zijn vader......en de angst om hem achter te laten. want wat gebeurt er dan mama........................ die vraag heb ik mee naar bed genomen. en mede door de pijn van mijn kind kwam ik vanmorgen op dit station van bewustzijn aan.alle pijn over ons leven is puur en alleen ontstaan door het oordeel dat ik en anderen hierover hebben geveld. er is geen goed of kwaad.

 

Ik ben geweest is de valley van verbonden zijn met all dat is......... kunnen praten met ieder grassprietje maar ook de wind enz. een enorme verbondenheid....echter ben ik door mijn kleine ik op een gegeven ogenblik weer teruggevallen.... ik dacht dat ik het niet alleen aan kon in het leven. en ben daardoor weer teruggegaan voor een tijd naar mijn ex man.. met alle gevolgen van dien. vaak heb ik gedacht:"dat had ik niet moeten doen". wat ben ik toch een slappeling geweest. De zelfveroordeling.................want als ik niet terug was gegaan hadden wij al die drama als gezin niet meegemaakt. zo dacht ik........ dan had ik al die pijn en zeer moeilijke route niet doorlopen. Máár dan was ik ook niet aangekomen op het punt van bewustzijn waar ik nu ben! en had ik alle ervaringen gemist en zij ook die onze Ziel rijker hebben gemaakt. sterker nog die wij nodig hebben gehad. En inzichten kun je niet leren van papier............alleen maar doorgaan.

 

De sjamaan kan zijn in verschillende dimensies. hij kan naar de onderwereld gaan als wel hoog in het licht.......... Als een opgevaren meester niet kan buigen voor een sjamaan. mag je er naar mijn inziens vanuit gaan dat hij niet zo hoog opgevaren is als dat hij zegt dat hij is.........................want iemand die in het licht staat kent de duisternis................ hoe kun je anders in het licht komen? en beiden kanten te kennen zonder te oordelen over beter, goed, kwaad, anders, enz.......... dat maakt mij tot een mens die in het begin van advaita staat. ik ben dat niet eens eens.................. wij zijn niet........................het is inderdaad zoals mijn yogaleraar vroeger zei: "wij zijn een holle rietstengel waardoorheen het leven stroomt". en het enige dat wij mogen doen is aanschouwen.................. zonder oordeel want je kunt niet aanschouwen met oordeel...als het ware gaan wij een pad door allerlei ervaringen waarbij noch het een noch het andere van meer waarde is.................... en wij hebben als mens die ervaringen nodig om te komen tot................. schuw niet de leegte word gezegd. ik zeg:"schuw vooral niet je eigen schaduw...............dus ook niet de schaduw van jouw leven. want ALLES IS WAARDEVOL...................

 

Als je in je eigen zogenaamde schaduw durft te gaan staan. of de schaduw van je eigen leven................. als je jezelf toestaat,durft om dat te doen zul je zien dat die duisternis niet duister is.......maar alleen duister door je eigen gedachte/zienswijze over hoe jouw leven had moeten gaan. over hoe jij zou moeten Zijn naar oordeel en meningen van anderen, van de maatschappij enz..............Begrijpen. echt begrijpen kunnen wij alleen maar met ons hart. waarom? omdat die niet oordeelt over goed of slecht........

 

Ik word in mijn omgeving en ook vroeger gezien als een egocentrisch mens. ik heb me nooit kunnen aanpassen en kunnen zijn zoals de maatschappij en mijn opvoeders dat van mij wilden.... Altijd ben ik trouw gebleven aan wat de maatschappij noemt het zweverige.......... ik kon en kan niet anders.... wat op zich best wel moeilijkheden en eenzaamheid heeft opgeleverd in mijn leven.Vanmorgen zag en hoorde ik het kwam uit de taal van de stilte die als bubbels door mijn lijf gingen dat ik precies zo ben zoals ik ben en zo heb ik ook altijd moeten zijn....................ik ben geen zweefteef. ik ben een ziel die onderweg is en met bepaalde sterke eigenschappen naar deze aarde is gekomen. en laat nou toch die eigenschappen op dit moment in deze wereld hard nodig zijn?!

 

Het is voor mij als moeder, echtgenoot, vriendin, schoolgenoot, medeburger vaak pijnlijk geweest om zo veroordeeld te worden. Vooral als je kinderen je niet begrijpen...............maar zoals de wet van wederkerigheid zegt:"alles is omkeerbaar en mettertijd zal dat ook zo zijn".Opvoeden is lul de larie............... Opvoeden is alleen maar voorleven..............en misschien zelfs dat nog niet want wie zegt gaan mijn kinderen, kleinkinderen wel juist de andere kant op. en met voorleven bedoel ik dan de uniciteit van het leven dat mij gegeven is.Want alleen échtheid. écht Zijn laten zijn wie ik bedoeld ben om te zijn in het Nu. is inspiratie voor..............Dankbaar ben ik voor het inzicht want ik mag als het goed is straks meekijken naar mijn kleinkinderen. en hen bewonderen zonder oordeel daar waar zij heen gaan. En het enige oordeel dat ik dan zal hebben is ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhDát is een medeziel leren kennen........... Je kunt pas luisteren en zien en ontvangen als je niet meer oordeelt. dus niet meer bent..........hihi de kleine ik die oordeelt niet meer is.

 

Is dit nou niet een prachtig kado? Dat via een lange weg is verworven.Ik zeg: "ik buig voor U het grote leven waarvan ik een heel klein onderdeel ben en mag getuige zijn van".Ik zal wel weer een keer vallen maar deze keer neem ik het inzicht mee dat ik ten alle tijden kan opstaan. En dat niets maar dan ook niets onomkeerbaar is.........Ik kan hierdoor nu alles omarmen dat is, dat was en dat zal Zijn in mijn leven. Als je zo naar jouw leven kunt kijken, kun je alles omarmen. hoe beroerd dingen er ook uitzien of hebben gezien. Dus wees niet bang voor je eigen schaduw want daarin liggen mooie zaden van licht maar vooral van liefde die er gewoon een tijdje heel beroerd heeft uitgezien...


dikke knuffel moon


Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  A. Mariet (woensdag, 12 november 2014)

  Lieve Moon,

  Prachtig geschrift...... Iedere dag maken wij ons zorgen over wat wij vandaag gaan eten. Ons lichaam heeft eten nodig maar wij vergeten zo nu en dan ons ziel te voeden en hiervoor wil ik jou bedanken. Dit artikel is voeding die wij ook dagelijks nodig hebben om gezond te kunnen groeien.

  Dank je wel Moon XX

 • #2

  sandra gorter (maandag, 08 december 2014 09:08)

  Goede morgen Monique,
  Prachtig verhaal. Je hebt al een lange weg achter je.
  Ik wens je nog een mooie, lange en lichte weg voor je.
  Een vol met liefde van je kinderen, toekomstige kleinkinderen, je man, je echte vrienden
  En vooral met liefde en waardering voor jezelf.
  Je bent namelijk een top mens, die er inderdaad voor de volle 100 procent mag zijn!
  Veel liefs en dank dat je er bent, ook in ons leven.

 • #3

  Treena Barrio (zaterdag, 04 februari 2017 02:44)


  Hi, everything is going fine here and ofcourse every one is sharing data, that's really fine, keep up writing.

 • #4

  Lindsey Napoli (zaterdag, 04 februari 2017 03:31)


  Greetings! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my apple iphone. I'm trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. Thank you!

 • #5

  Ela Harwood (zondag, 05 februari 2017 11:47)


  I think the admin of this site is truly working hard for his web page, as here every information is quality based stuff.

 • #6

  Fallon Alcina (maandag, 06 februari 2017 21:40)


  I could not refrain from commenting. Perfectly written!

 • #7

  Damon Trueblood (dinsdag, 07 februari 2017 05:35)


  Hi, Neat post. There is an issue together with your web site in internet explorer, might test this? IE nonetheless is the marketplace chief and a huge element of folks will miss your excellent writing because of this problem.

 • #8

  Devorah Oates (dinsdag, 07 februari 2017 11:03)


  Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Cheers

 • #9

  Kimberli Santo (dinsdag, 07 februari 2017 11:47)


  Useful info. Fortunate me I discovered your web site by accident, and I am stunned why this twist of fate did not happened in advance! I bookmarked it.

 • #10

  Chiquita Meli (dinsdag, 07 februari 2017 16:02)


  Hello i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this good article.

 • #11

  Heide Chestnut (donderdag, 09 februari 2017 03:56)


  Awesome article.

 • #12

  Vince Dashner (donderdag, 09 februari 2017 05:15)


  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. thanks